Sunday, August 11, 2013

SOĞUK KIŞ GÜNLERİ VE MANTAR ÇORBASI


so uk kis gunleri ve mantar corbasi 1


Bugün resmi olarak Sonbaharı bitirip, Kış ayına girmiş bulunuyoruz. Malum hava sıcaklığı daha da düşecek, kar/buz/ayaz en kısa zamanda kapımızı çalacak. Az yada çok kış mevsiminde iliklerimize kadar üşüyeceğimiz, şöyle dumanı tüten bir çorba olsa da içsek diyeceğimiz günler yakındır, kısa zamanda gelir. Kızım bir çorba sevdalısı, çeşit çeşit çorba içmeye bayılıyor, bu yüzdendir ki bende değişik çorbalar denemeyi, bildiklerimi yapıp, bilmediklerimi öğrenmeyi bu sene kendime görev atlettim. Mantar çorbası da hiç yapmadığım ama ara sırada olsa severek içtiğim bir çorba idi. Birkaç tarif okuyup, nasıl olur diye düşündükten sonra, benzer tarifler içinde Portakalağacı bloğundan aldığım tarifler beni şimdiye kadar hiç yüz üstü bırakmadığı ve hep iyi sonuçlar aldığım için bu tarifi denemeye karar verdim. Sadece bir küçük değişiklik yaptım ve 500gr. Mantar bana çorba için çok geldiğinden, yaklaşık 7-10 arası mantar ile çorbayı yaptım ve ikinci yaptığım çorbada mantarın ortaya yakın olan koyu renkli bölgesini elimden geldiği kadar koymadım. Sizde deneyin banakalırsa, bizimkiler çok beğendi ve güzel bir alternatif tarifim oldu.

MANTAR ÇORBASI (Portakalağacı)

Malzemeler:

500g kültür mantarı

2 yemek kaşığı tereyağı

4 yemek kaşığı un

1lt soğuk su

tuz

1,5 su bardağı süt

Hazırlanması:

1. Mantarları yıkayıp küçüklerini ikiye, büyüklerini dörde bölün. hepsini ince ince doğrayın. (Ben saplarını kullanmadım)

2. Orta boy bir tencerede yağı ve unu kavurun. kavrulunca tencereye suyu ekleyin ve blendır yardımıyla karıştırın. Su kaynayınca mantarları ve tuzu ilave edip yaklaşık 20 dakika pişirin.

3. Piştikten sonra sütü ekleyin. 1 taşım kaynatıp altını kapatın. taze çekilmiş karabiber ile servis yapın.


No comments:

Post a Comment