Sunday, August 11, 2013

SIKICIK ÇORBASI(TARHANALI KÖFTE)



sikicik corbasi tarhanali kofte 1


Kütahya yöresine ait bir çorba bu tarif.Ben Kütahya da okudugum yıllarda bir teyzenin evinde yemiştim.O zamanlar tadına tam varamamıştım.Geçen gün aklıma düştü ve evde kendim denemeye karar verdim.Üzerine de sarmısaklı yogurt ve tereyag dökülüyor aslında ama ben bizimkilerin sevip sevmeyecegini bilemedigim için dökmedim.Ama siz arzu ederseniz dökebilirsiniz.Yemekteyiz etkinligini düzenleyen arkadaşım nurşene yolluyorum.Bu arada birçok yöresel yemegin bir hikayesi vardır Sıkıcık çorbasının ki de şöyle: Bir kadının oğlu askerden gelmiştir. Ancak ekonomik yönden sıkıntıda olduklarından kadın, oğluna her gün başka isimler altında bu yemekten yapar. Oğlu akşam ana ne yiyeceğiz dediğinde ilk gün bali guli köftesi, ikinci gün ense patlatan damak şaklatan, üçüncü gün deve dolması, dördüncü gün sıkıcık, beşinci gün garip köftesi der.İşte tarif:

SIKICIK ÇORBASI(TARHANALI BULGURLU KÖFTE)MALZEMELERİ:



  • 1 su bardagı ince bulgur


  • 4 yemek kaşıgı toz tarhana


  • 1 adet yumurta


  • aldıgı kadar un(2-3 yemek kaşıgı kadar ama kıvamını siz ayarlayın)


  • tuz,karabiber

SOSU İÇİN:



  • 1 adet kuru sogan


  • 1 yemek kaşıgı salça(az domates az biber salçası koydum)


  • sıvıyag


  • sıcak su

ÜZERİ İÇİN:



  • sarmısaklı yogurt


  • tereyag



sikicik corbasi tarhanali kofte 2
1 su bardağı ine bulgurun üzerine sıcak su ilave edin ve ince bulguru demlenmeye bırakın.Derin bir karıştırma kabına demlenmiş olan ince bulguru ilave edin.Üzerine 4 yemek kaşığı toz tarhanayı,tuzu,karabiberi ilave edin.Üzerine 1 adet yumurta kırın.Üzerine kıvamına göre un ilave edip yoğurun.(az su ilavesi ile yogurabilirsiniz)Daha sonra fındık büyüklüğünde toplar hazırlayın ve bekletin.Sosu için soğanı yemeklik dograyın.Tencereye sıvıyağı alın.

Üzerine soğanı ilave edin ve soteleyin.Üzerine salçayı ilave edin.Üzerine sıcak su ilave edin ve sosu kaynamaya bırakın.Kaynayan sosun üzerine bulgurlu topları ilave edip tekrar kaynamaya bırakın.Bu aşamada isetrseniz haşlanmış nohutda ekleyebilirasiniz.Pişen sıkıcıgı servis tabağına alın.Üzerine sarımsaklı yoğurt dökün.Üzeri için tereyağını eritin ve sarımsaklı yoğurdun üzerine eritilmiş olan tereyağını döküp servis edin.

Afiyet olsun.

No comments:

Post a Comment