Saturday, August 10, 2013

EKŞİLİ ORUK ÇORBASI



eksili oruk corbasi 1
Magginin düzenledigi yarışmaya davet edildigimde inanılmaz sevindim.Zira böyle bir yarışmaya ilk defa katılıyorum.1.haftanın yemek seçimi yöresel çorbalardı.Aslında tam olarak yöresel çorba dememişlerdi yörelerimizden esintiler içeren bir çorba olması gerekiyordu.Bende bizim oraların orugu çok meşhur oldugu için kendimce ekşili oruk çorbası yapayım dedim.Ama yaparken bir hata yaptım orukları biraz büyük yapmışım tabii ki bulgurlu oldugu için şişme olayını hesaba katmadım.Ama yinede lezzeti yerinde bir çorba olmuştu.Ufak tefek eksiklere ragmen 2.haftaya kalmayı başardım.Bakalım bu hafta yokmubitabakdaha maggi yarışmasında neler olacak.Heyecanla bekliyorum.Eger yarışmayı merak edenler varsa siteye ugramanız yeterli.Tarife gelince:

EKŞİLİ ORUK ÇORBASI TARİFİ:

ORUK MALZEMELERİ:



  • 1 Su bardagı ince bulgur


  • 100 gr.kıyma


  • 1 adet kuru sogan


  • 1 adet yumurta


  • 1 tatlı kaşıgı tuz,


  • pulbiber,kimyon


  • 5-6 yemek kaşıgı un

ÇORBA MALZEMELERİ:



  • 1 Adet kuru sogan


  • 1 diş sarımsak


  • 1 adet havuç


  • 1 adet patates


  • kuru nane


  • karabiber,tuz,kırmızı pul biber


  • 1 yemek kaşıgı un


  • 1 tatlı kaşıgı biber salçası


  • 1 yemek kaşıgı tereyag


  • yarım limon suyu


  • 4 su bardagu sıcak su veya et suyu

İlk önce orugu yapmakla başlıyoruz işe.İnce köftelik bulguru (esmer bulgur olursa daha iyi olur)üzerini az sıcak su ilavesi ile ıslatıyoruz ve agzını kapatıyoruz.10-15 dakika kadar bekledikten sonra içine rendelenmiş kuru soganı,kıymayı,1 adet yumurtayı,tuz,pulbiber,kimyon ve unu koyarak iyice yoguruyoruz.Arada elimizi ıslatarak yoguruyoruz.Hazırladıgımız oruk karışımı iyice hamur kıvamına gelince fındık büyüklügünde parçalar koparıp elimizde yuvarlıyoruz ve avuç içimizle ortasına bastırarak hafif yassılaşmasını saglıyoruz ve bir kenara alıyoruz.

Çorbamız için tereyagını tenceremize alıyoruz yagımız eridikten sonra içine zar şeklinde dogradıgımız soganı ekleyip pembeleştiriyoruz.Pembeleşen soganın içine ufak dogradıgımız 1 diş sarımsagı ekliyoruz.Bir defa çevirdikten sonra içine 1 yemek kaşıgı unu ekleyip bir miktar karıştırıyoruz.Biber salçamızı ekliyoruz salçanın kokusu çıkınca üstüne nane ve pulbiberimizi ekliyoruz ve suyumuzu ekliyoruz.Su kaynamaya başlayınca içine ufak dogradıgımız havuç ve patatesi ekliyoruz.Havuç ve patatesimiz pişmeye yakın yarım limon suyunu ve tuzunu koyuyoruz.Bir taşım kaynadıktan sonra en son olarak hazırladımız küçük oruklarımızı atıyoruz çorbanın içine.10-15 dakika pişirdikten sonra altını kapatıp dinlenmeye bırakıyoruz.Dinlenen çorbamız servise hazırdır.

eksili oruk corbasi 2

Afiyet olsun.

No comments:

Post a Comment