Thursday, August 8, 2013

BULGUR KÖFTELİ ÇORBA





Bugün sizinle başta Malatya olmak üzere Doğu Anadolu bölgesine ait çok ama çok lezzetli bir çorba paylaşıyorum. Aslında çok zengin bir "Kürt" yemek kültürü var ama tarihsel ve güncel sebeplerden dolayı ne yazık ki bu yemeklerin çoğu bilinmiyor. Bu çorbanın asıl adı " Kürt çorbası" olmasına rağmen hemen her yörede bazı değişikliklerle yapılıyor ama hiçbir yerde bu adla anılmıyor. Şimdi çoğu kişi bu tarifi okuyunca kendi yörelerine ait olduğunu söyleyecek ama tek yeri Doğu Anadolu Bölgesi. Bu benim fikrim değil Turizm Yüksek Okulu ders kitabında yazılan.


























bulgur kofteli corba 1


































Bu çorba hakkında ilginç anektodlar var. Doğu'da bu çorbayı yaptıkları zaman çorbadan ertesi güne kalırsa , köfteleri çıkarır yumurtaya bulayıp kızartıp yerlermiş. :)) Bence ertesi güne köftesi kalmaz suyu kalır ya neyse. :)) Bir de bu yörenin özelliği bulgur her yemeğe olduğu gibi çorbaya da girmiş. Çok da yakışıyor.






















Malzemeler:






















200 gram köftelik kıyma


1 çay bardağı ince bulgur


1 adet rendelenmiş havuç


1 adet rendelenmiş kabak


2 adet küçük doğranmış sivribiber


1 adet rendelenmiş domates


1 adet küçük küçük doğranmış kuru soğan


3/4 su bardağı un


Zeytinyağı


Tuz 


Karabiber






























bulgur kofteli corba 2






























Tarif:






















Kıyma ve bulgura tuz ve karabiber koyup iyice yoğuruyoruz ve nohut büyüklüğünde köfteler yapıyoruz. Tabi benim köfteler bayağı haybetli oldu. :)))) Unu tepsiye dökerek köfteleri iyice una buluyoruz.


Tencerede suyu kaynatıyoruz, köfteleri içine atıyoruz. Bu arada tavaya zeytinyağını koyuyoruz, soğanları içine atıp kavuruyoruz Küçük doğranmış biberleri de ekliyoruz kavurmaya devam ediyoruz. Tencereye sırasiyla sulandırılmış salçayı, rendelediğimiz sebzeleri atıyoruz. Tuzunu ve karabiberini ayarlıyoruz.Kaynadıktan sonra yaklaşık on dakika pişirip ocağı kapatıyoruz. Afiyet olsun.






No comments:

Post a Comment