Tuesday, August 6, 2013

bulgur çorbası nasıl yapılır


5 Şubat 2011


bulgur corbasi nasil yapilir 1

Bulgur tane iriliğine göre 'iri, orta, ince olarak' isimlendirilir. Bir de bulgurun yapıldığı buğdayın cinsine göre 'sarı ve esmer olarak' isimlendirilir. Sarı bulgur üretimi için "Sert Durum Buğdayı" kullanılır. Bu nedenle rengi sarıdır. Esmer bulgur üretimi için "Esmer Bezostiye Buğdayı" kullanılır. O yüzden de rengi esmerdir. Kullanılan buğdayların farklılığı nedeniyle yemeklerinin lezzetleri de farklıdır. Mutfaklarımızda bulgurdan onlarca çeşit yemek hazırlanır. Doğrudan bulgur kullanılarak pilavı, dolması, çorbası ve köftesi yapılır. Bunun yanında bulgur, yüzlerce çeşit yemeğin hazırlanmasında katkı malzeme olarak kullanılır. Tarifim, sade bulgur çorbası ile ilgilidir. Sultan, bulgur çorbasını bazen bu tarifle yapar. Hadi bakalım kolay gelsin.

Neler Lazım

bir kahve fincanı pilavlık bulgur

bir kaşık tereyağ

bir kaşık salça

bir soğan

bir kaşık un

kuru nane, karabiber, kimyon

tuz



Yapılması

soğanı yemeklik doğrayın, bulguru yıkayın

yağ içinde soğanı kavurun, üzerine unu katın kavurun

ardından salçayı katın kavurun, üzerine kuru naneyi katın hafif kavurun

ardından bulgur, 5 bardak sıcak su, karabiber, kimyonu katın ve karıştırın

tencereyi kaynatın, kapağı kapatın,

ağır ateşte bulgur yumuşayıncaya kadar '25 dakika' pişirin.

ocaktan alın, çorbanın tuzunu ayarlayın,

ve gönlünüzce servis edin

Tarif bizden yapması sizden, hadi kolay gelsin.

Sultan






No comments:

Post a Comment