Thursday, August 8, 2013

ARAP ASI CORBASI



arap asi corbasi 1Arap asi arap yarimadasindan gelmis zamanla degisikliklere ugramis bir tarif.Asli hurma unu ve av eti yada deve etinden olduguna dair rivayetler vardir.Gunumuzde arap asi undan yapiliyor ve genellikle tavuk eti kullaniliyor.Bizim yoremizde(Burdur'da)bu corba genelde kisin kar yagdigi zamanlarda yapilir.Arap asinin corbasi sicak hamuru soguk yendigi icin ,eskilerden buzdolaplarinin olmadigi devirlerde hamur kar uzerine koyulup sogutulurmus.Annemden gordugum ve hatirladigim kadariyla bende arap asi corbasini bir iki defa yaptim.Gercekten lezzetli bir corba.Ilk defa tadanlar icin hamuruyla birlikte yemek degisik gelebilir ama corbasini yapmalarini tavsiye edebilirim.Tarifinde belli bir olcu kullanmadim ama yaklasik olarak vermeye calisacagim.Arap asinin ilk once hamuru hazirlanip sogumaya birakilmali.Bunun icin;



  • 2 bardak suyu tencereye koyup biraz tuz ilavesiyle kaynamaya birakin.

Yarim bardak unu avucunuzla ogusturarak kaymakta olan suyun icerisine yavas yavas ,hizli bir sekilde karistirarak puruzsuz bir bulamac elde etmeye calisin. pisenhamuru kucuk bir tepsiye dokun.

Bu olcu 2 kisilik (Hamurla yemeyi sevenler 2 kat olcu kullanmali)


  • 1 adet tavuk gogsu(yada 2 tavuk budu)iyice haslanir.



suyunu corba yapmak icin ayirip tavuklari parcalayin.



  • Tencereye 2 kasik yag koyup 1 kahve fincani kadar unu kavurun.2 yemek kasigi salcayi ilave edip karistirin.Uzerine ayirdiginiz 4 bardak kadar tavuk suyunu yavas yavas dokup



puturcukler kalmamasina dikkat ederek corbanizi kaynayana kadar pisirin.Tuzunu ilave edin.Bir kuru biber ekleyebilirsiniz.Kaynayinca tavuk etlerini ilave edip ozlesmesi icin birkac dakika daha kaynatin.Corbanin hafif acili olmasi icin kuru biberin aci olmasi yeterli yada biraz pul biber ilave edilebilir.Tabiki istege bagli.



Gelelim servise;Sogumus hamuru dilimler halinde kesin.Corba kesinlikle sicak olmali.Once kasiginiza biraz hamurdan alip sonra corbaya daldirin.Kasiginizin uzerinede birkac damla limon sIkIp oylece yiyin.Burdur'da bu corbayi yeme espirisi olarak ''cignemeden yut" denir:)



yoresel yemekleri unutmamak yasatmak adina bir cabalamaydi.Ama beni cok eskilere cocukluguma goturdu bu corba.



muhabbetle kalin...



No comments:

Post a Comment